Fra krybben til korset

«Jula varer helt til påske» synges det i en sang. Det er kanskje ikke helt sant, men i alle fall henger jul og påske sammen. Uten jul ingen påske!

For at det skal bli ordentlig jul i Norge, går det visst med 8000 tonn svineribbe. Jeg vet ikke hvor mange griser som må slaktes for å dekke behovet. Kanskje 1000?

Hvis jeg spør: hvor mange lam må slaktes for at det skal bli virkelig påske? Da tenker jeg ikke på nordmenns matvaner lenger. Jeg tenker på at han som vi feirer fødselen til i jula, i følge den felles kristne tro døde som soning for våre synder i påska.

Og da er jo svaret: ett lam. Jesus er tilstrekkelig. I 1 Kor 5,7 sier Paulus: «For vårt påskelam er slaktet, Kristus.» Det er her linken mellom jul og påske kommer inn. Blant annet i Hebr 10,19-20 leser vi: «Så har vi da, søsken, frimodighet ved Jesu blod til å gå inn i helligdommen, dit han har innviet en ny og levende vei for oss gjennom forhenget, som er hans kropp». Og i Kol 1,22: «Men nå har han forsonet dere med seg, da Kristus led døden i sin kropp av kjøtt og blod.»

Jesus måtte altså bli et menneske av kjøtt og blod. For slik og bare slik kunne hans død være et offer for dine og mine synder. Bare slik kunne han gjenopprette alt som er gått på skeiva mellom Gud og oss.

Så vi kan med andre ord slå fast: uten jul, ingen påske. Eller som vi synger i en kjent julesang:

Fra krybben til korset gikk veien for deg
Slik åpnet du porten til himlen for meg

Det er spennende å tenke på hvordan ting henger sammen i troen!