Dagens andakt torsdag 17. juni

Mark 10,23-27

Mulig eller umulig?

Av Andreas Johansson, menighetssekretær

Dagens bibelvers fortsetter der andakten for i går onsdag sluttet. 

Den rike mannen hadde gått bort. Jesus lot ham gå. Tvang til tro er dårers tale.

Så vender seg Jesus til disiplene sine og sier at det er vanskelig å komme inn i Guds rike for den som eier mye. «Folk flest» i Norge i 2021 eier mye mer enn «folk flest» i Galilea gjorde den gang Jesus sa dette. Unntaket skulle være kong Herodes. 

Og disiplene ble forferdet.

Jesus kunne ha vurdert at «konsekvensene for kommende utmeldinger og meningsmålinger burde tilsi iverksettelse av skadekontrollen (damage control)».

I stedet spissformulerer seg Jesus enda mer – til enda større forskrekkelse for disiplene. Hvor ble det av «den Jesus som vi liker og som alltid er inkluderende for ´folk flest´»?

Jesus bruker et bilde for å spissformulere seg – et helt urealistisk bilde – der vi skal prøve å se for oss en kamel som skal tråkles gjennom et nåløye. Fullstendig urealistisk.  Det er mulig å få en sytråd gjennom et nåløye, men ikke en kamel.

Disiplene skjønte hva Jesus sa – selv om de ikke likte det -, for de ble enda mer forskrekket og trakk slutningen: Hvem kan da bli frelst? Underforstått: Ingen kan bli frelst.

Det er ikke bare Jesus som hadde synspunkt på relasjonen til penger og eiendom, for i lastekatalogen i 1 Kor 6,9-11 står det også omtalt at «grådige» ikke skal arve Guds rike. Apostelen Paulus er helt på linje med Jesus. 

Det er ikke mulig for mennesker å bli frelst. Gud må gripe inn. Alt er mulig for Gud, sier Jesus. 

At det er mulig for Gud å frelse mennesker, betyr ikke at det er enkelt. Noen vers etter Jesus sine sjokkerende utsagn om å prøve å få en kamel gjennom et nåløye – i Mark 10,32-34 – så står det at disiplene var urolige og redde. Det går an å forstå i lys av at Jesus igjen sjokkerte dem med å snakke om at Menneskesønnen, dvs han selv, skulle hånes, spyttes på, piskes og slås ihjel. Det at det er mulig for Gud å frelse mennesker, betyr ikke at det er enkelt. Men Gud ville frelse og Gud vil fortsatt frelse både deg og alle andre mennesker i hele verden.

Dagens refleksjon:

Til deg som er døpt – og dermed sammenkoblet med Jesus (Rom 6,1-11): Hva slags relasjon til penger og eiendom er det Gud kaller deg til å ha?