Dagens andakt onsdag 6. januar

Lyset har kommet til verden!

Av Fred Søndby, eldste

Mens høstmørket omga oss nå i høst, samtidig som dystre nyhetssendinger daglig foret oss med pessimistiske tall og fakta om covid 19 og andre illevarslende nyhetsoppslag, slapp vi samtidig nesten helt unna den årvisse diskusjonen om at juleforberedelsene begynner altfor tidlig. En årsak til dette er trolig at veldig mange av oss lengtet etter noe positivt å se fram til, og da følte mange at vi gjerne kunne ligge litt i forkant av tenningen av det første adventslyset. 

I en mørk tid lengter vi mennesker etter lys. Og det er nettopp dette dagens bibelord i Jesaja 60,1-6 handler om. «Reis deg, bli lys! For lyset ditt kommer, Herrens herlighet går opp over deg.» 

Israelsfolket, som profetordet var skrevet til, opplevde gjennom historiens gang også mange prøvelser, både mens de gjennomlevde trellekårene i Egypt og utgangen derfra til landet Gud hadde lovet dem, og senere bortføringen til Babylon, hadde ofte erfart hva det ville si å vandre i mørke. Likevel erfarte de også Guds nærvær, som et lys som skinte klart gjennom mange sterke opplevelser. 

Og i dag, på Helligtrekongersdag, som også feires som første juledag i den ortodokse kirken, blir vi minnet om dette lyset fra Betlehemsstjernen, som ledet de vise menn til stallen der Jesus ble født. Om disse litt mystiske vismennene eller kongene, som Bibelen verken sier noe om hvor de kom fra eller hvor de dro hen, vet vi i grunnen bare en ting om – at de søkte etter visdom og mening, og at de derfor fulgte denne stjernen. La det være en påminnelse også til oss om at det fortsatt er unådde folk og nasjoner, som vi er kaldt til å forkynne evangeliet om Jesus for. I mange år har Helligtrekongersdagen vært en merkedag for misjon. For som dagens ord også minner oss om: «Folkeslag skal gå mot ditt lys, konger gå mot din soloppgang.»

La oss bli inspirert av Guds lys! «For Gud, som sa: Lys skal stråle fram fra mørket, han har også latt det skinne i våre hjerter.» (2 Kor 4,6) Da blir oppfordringen til oss at dette lyset også må nå ut til mennesker vi møter både i vårt nærmiljø og ut til folkeslagene, slik vi synger i et av versene på nr. 708 i DELKs salmebok:

Se, over land og hav og øyer

en dag går fram i ubrutt ring,

og folkene på rad seg bøyer 

i takk for alltid nye ting.