Et barn er født i Betlehem?

Dette var overskriften for kvelden da bibelbrukskonsulent Hans Johan Sagrusten, tidligere prest i Ryenberget, var innom oss på mannskveld denne uken.

Det er første mandag i desember, en av disse virkelig mørke og regnfulle kveldene før jul. I kirkestuen på Ryenberget har et tjuetalls mannfolk i ulik alder funnet veien. Det er mannskveld i menigheten, og vi har fått besøk av Hans Johan Sagrusten, tidligere prest i Ryenberget, men nå bibelbrukskonsulent i Det norske Bibelselskap. Kveldens tema handler om hva som egentlig skjedde den natten i Betlehem, da Jesus ble født. Men først er det servering av risengrynsgrøt, og det er en god og hyggelig stemning rundt bordene.

Hans Johan har skrevet flere bøker om de tidligere manuskriptene som danner grunnlaget for Bibelen, bl.a. «Det store puslespillet» og med dette som utgangspunkt skjønner vi at ikke alt omkring Jesu fødsel er akkurat slik det blir oppfattet i folketradisjonen. Men først og fremst gir det en dypere forståelse av at Bibelens budskap er knyttet opp til historiske hendelser med tidsvitner som knyttes opp til de historiske realitetene. Det er både spennende og inspirerende å lese om dette, og ikke minst å høre Hans Johan fortelle, slik han gjorde for oss mannfolk i kirkestuen på Ryenberget denne kvelden.

Etterpå gikk praten lett rundt bordene, og flere av oss delte noen av de forestillingene vi selv hadde om julen fra barndommen, og om hvordan vi tenker om dette i dag. Hans Johan fikk gjennom sitt spennende og tankevekkende foredrag vekket både gamle minner og nye refleksjoner hos oss som var til stede, og som vi vil ta med oss inn i førjulstiden.

Takk for en hyggelig mannskveld med god stemning og ny innsikt!

Tekst: Fred Sundby

Foto: Egil Helland